Lekce č. 1 - "Cukrová třtina"

Svět kolem nás je tvořen bohatou rozmanitostí přírody a také miliardami živých bytostí, vůči nimž už konečně nejsme lhostejní. Naše prohlubující se ekologické povědomí ovlivňuje drobné změny v našem každodenním životě, které se, jak doufáme, promítnou do lepších zítřků. Společnost SlowPack byla založena s ohledem na budoucnost, a proto je každý z našich výrobků vybaven certifikovaným materiálem, který splňuje evropské normy, a navíc je naprostá většina z nich také plně kompostovatelná. Musíme přiznat, že rozhodování o výběru sortimentu pro náš obchod nebylo snadné. Vyžadovalo od nás dobrý přehled o trhu a prohloubení našich znalostí, protože jak se ukázalo, ne vše, co se nazývá EKO, je šetrné k životnímu prostředí. Proto jsme s ohledem na vás připravili krátké poučení o surovinách, z nichž jsou naše obaly vyrobeny. Někde se začít musí, proto se první lekce zaměří na cukrovou třtinu. Co přesně je cukrová třtina, jak ji lze využít a kolik praktických výrobků z ní lze vyrobit - je nejvyšší čas rozptýlit všechny pochybnosti.
Co je to cukrová třtina?
Jak už to tak bývá, zkoumání tématu by mělo začít vysvětlením významu klíčového pojmu. Co je tedy přesně cukrová třtina? Nejčastěji se uvádí, že jde o jedlou rostlinu, která se používá především k výrobě cukru. To rozhodně nelze popřít. To však není její jediné využití - o tom však až později.
Cukrová třtina se nejčastěji pěstuje v oblastech Jižní Ameriky nebo Indie, a to díky tomu, že jejímu růstu svědčí vysoké teploty dosahující i přes 30 °C. Nyní už víte, proč se pěstuje především v tropických oblastech. Jednou z jejích nejdůležitějších výhod je nízký počet požadavků, protože pokud má vhodné podmínky, nezbývá nám opravdu mnoho práce - není třeba ji často hnojit ani zalévat, a přesto roste velmi rychle. Takové uspořádání je ideálním příkladem ekologického pěstování, protože řízky nevyčerpávají životní prostředí.

Bio talíř z bílé cukrové třtiny 20 × 20 cm - postará se o to, aby vaše jídla byla nejen chutná, ale také krásně naservírovaná.
Použití cukrové třtiny, aneb kolik možností máme na výběr
Nelze popřít, že cukrová třtina je především surovinou, ze které se vyrábí charakteristický hnědý cukr a cukrový sirup. Je tedy všudypřítomná v gastronomii i v alkoholovém průmyslu. Kromě toho ji lze využít mj:
- při výrobě biopaliv;
- papírenském a farmaceutickém průmyslu
- kosmetice, např. jako skvalanový olej;
- v lékařství jako uklidňující a analgetický prostředek.
Na druhou stranu bychom chtěli upozornit zejména na poněkud neobvyklé využití, o kterém mnoho lidí dosud neví - na tvorbu ekologických jednorázových nádob. Díky těmto možnostem jsme schopni výrazně minimalizovat nebo zcela vyloučit z oběhu plastové výrobky ve prospěch těch, které jsou přírodní a neškodné pro nás i životní prostředí.

Přírodní nádoba z cukrové třtiny v bílé barvě s extra prostorem pro dip - obzvláště doporučené řešení pro milovníky nachos.
Tajemství výroby - jak se vyrábí nádoby z cukrové třtiny?
Výrobní proces je pro nás velmi často velkou záhadou, protože se k informacím o něm dostáváme jen velmi obtížně. Abychom alespoň trochu uspokojili vaši zvědavost, sepsali jsme pro vás nejdůležitější body o jednotlivých krocích výroby nádobí z cukrové třtiny - talířů, obalů, krabiček nebo hrnků. Jak to vypadá krok za krokem?
- Při lisování šťávy z cukrové třtiny (z níž se vyrábí cukr) vzniká suchý vláknitý materiál (bagasa), se kterým se dříve nakládalo jako s odpadem. Postupem času se však správně zjistilo, že by se dal znovu využít k něčemu užitečnějšímu.
- Dalším krokem je bagasu rozdrtit a vyčistit vodou.
- Třetím krokem je hnětení vloček, z nichž vznikne něco, co připomíná papír. Z tohoto výsledného produktu se dnes vyrábějí mimo jiné desky z cukrové třtiny.
Příroda nám dává k dispozici množství různých řešení, která jsme schopni prakticky využít - stačí se nad nimi jen trochu déle zamyslet a začít.

Je možné obaly, nádoby nebo náčiní z cukrové třtiny kompostovat?
Přestože se na trhu objevuje stále více ekologických výrobků, ne všechny, které se takto propagují, by se tak skutečně měly nazývat. O nádobí z cukrové třtiny však není pochyb - je nejen ekologické, ale také plně kompostovatelné.
V průmyslových kompostérech se rozloží během 40-60 dnů, zatímco v domácích kompostérech je proces rozkladu o něco pomalejší - trvá až několik měsíců. Není se však čeho obávat, takto vyrobený balíček nebo talířek z cukrové třtiny neobsahuje žádné toxické látky, které by se během této doby mohly dostat do půdy.

Hledáte pro svůj gastronomický podnik něco osvědčeného? Kompostovatelný třtinový cukr nebalený menubox 600 ml se vždy perfektně osvědčí.
Kam s krabicemi od třtinového cukru? Sbírka charakteristických prvků.
Jelikož jsou krabičky od třtinového cukru ekologickou a bezpečnou variantou pro nás i životní prostředí, do jakého kontejneru je máme vyhazovat? Vzhledem k jejich přirozenosti je nejlepší a nejrozumnější volbou odložit použité výrobky do hnědého kontejneru na bioodpad.
Další důležitou informací, kterou zde rozhodně nelze opomenout, je udržitelnost nádobí z bagasy a jejich vlastnosti. Spotřebitelům se dostává do rukou sortiment, který je tuhý, odolný vůči nízkým i vysokým teplotám a chuťově neutrální. Každá z těchto vlastností je nesmírně důležitá, tím spíše, pokud hovoříme o cateringových potřebách. Proto místo balení vařených pochoutek do polystyrenových krabiček dopřejte svým zákazníkům něco mnohem kvalitnějšího - obaly z cukrové třtiny.

Biologicky rozložitelné bílé misky na fingerfood ve 4 různých tvarech - zamiluje si je každý, kdo má rád rozmanité chutě a ocení estetiku servírování.
Jaké nádobí z cukrové třtiny je k dispozici od společnosti SlowPack?
Jako ekologický velkoobchod, který dbá na zákazníky, máme v nabídce mimořádně pestrý sortiment, takže každý najde na jednom místě všechny výrobky, které potřebuje - od brček přesekologické obaly až po příbory. Mezi dostupné produkty patří:
- organická třtinová brčka na nápoje;
- přírodní třtinové talíře a tácy;
- ekologické obaly z cukrové třtiny;
- biologicky rozložitelné talíře z cukrové třtiny;
- kompostovatelné nádoby na omáčky a dipy z cukrové třtiny;
- ekologické příbory z cukrové třtiny;
- obaly z přírodní cukrové třtiny;
- ekologické potraviny z cukrové třtiny.
Jak sami vidíte, možností, které stojí za zvážení, je skutečně mnoho, takže zbývá jediná otázka - kterou z nich si vyberete?
Doporučené stránky

Menubox na cukrovou třtinu bipartite 1000 ml, 25 x 16 x 8 cm 50 ks.
